ابتکار توسعۀ جهانی (GDI) یک طرح جهانی است که توسط رئیس جمهور شی جین پینگ برای شرکت در هفتاد و ششمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، از طریق لینک ویدئویی در پکن در 21 سپتامبر 2021 پیشنهاد شده است.
در 21 سپتامبر 2021، رئیس جمهور شی جین پینگ در بحث عمومی هفتاد و ششمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، از طریق لینک ویدئویی در پکن شرکت و سخنرانی مهمی ایراد و تأکید کرد که توسعه، کلید تحقق خوشبختی مردم است. در رویارویی با تأثیر شدید کرونا، ما باید با یکدیگر همکاری کنیم تا توسعۀ جهانی را به مرحلۀ جدیدی از تعادل، هماهنگی و فراگیری سوق دهیم. شی جین پینگ، ابتکار توسعۀ جهانی را اینگونه مطرح کرد: پایبندی به اولویت توسعه، مردم محوری، فراگیری و مزایای جهانی، نوآوری محوری، همزیستی هماهنگ انسان و طبیعت و جهت گیری عمل.
در 15 نوامبر 2022، هفدهمین اجلاس G20 در بالی اندونزی برگزار شد و رئیس جمهور شی جین پینگ در آن شرکت و سخنرانی مهمی ایراد و بار دیگر ابتکار توسعۀ جهانی و ابتکار امنیت جهانی را پیشنهاد کرد.
در روزهای 18 و 19 مه 2023، اجلاس سران چین و آسیای مرکزی در شهر شیان استان شانشی برگزار شد. در طول این اجلاس، چین با پنج کشور آسیای مرکزی، برای همکاری به توافقاتی دست یافت. این موارد شامل اجرای فعال ابتکار توسعه جهانی است.
محتوای ابتکار توسعۀ جهانی
1. به اولویت توسعه، پایبند باشیم. ما توسعه را در یک موقعیت برجسته در چارچوب سیاست کلان جهانی قرار خواهیم داد؛ هماهنگی سیاستها را بین اقتصادهای بزرگ تقویت خواهیم کرد؛ تداوم، ثبات و پایداری را حفظ خواهیم کرد؛ مشارکت جهانی عادلانهتر و متعادلتری برای توسعه ایجاد خواهیم کرد؛ همافزایی را در روند همکاریهای توسعۀ چندجانبه ارتقا خواهیم داد و اجرای دستور کار 2030 سازمان ملل متحد برای توسعۀ پایدار را تسریع خواهیم کرد.
2. به مردم محوری پایبند باشیم. در روند توسعه، ما باید از معیشت مردم محافظت کنیم و آن را بهبود ببخشیم؛ حقوق بشر را حفظ کنیم و ارتقا دهیم، به طوری که توسعه برای مردم باشد، به مردم بستگی داشته باشد و ثمرات آن بین آنان تقسیم شود تا پیوسته احساس خوشبختی، سود و امنیت مردم افزایش یابد و به توسعۀ همه جانبۀ انسانی دست یابد.
3. به فراگیری و مزایای جهانی پایبند باشیم. ما باید به نیازهای ویژۀ کشورهای در حال توسعه توجه کنیم؛ از کشورهای در حال توسعه، بهویژه کشورهای شکننده درگیر مشکلات بسیار زیاد، از طریق تعلیق بدهی و کمکهای توسعه ای حمایت کنیم و برای حل مشکل توسعۀ نامتعادل و ناکافی در میان کشورها و درون کشورها تلاش کنیم.
4. به نوآوری محوری پایبند باشیم. از فرصت تاریخی دور جدیدی از انقلاب علمی و فناوری و تحول صنعتی استفاده کنیم؛ تبدیل دستاوردهای علمی و فناوری به نیروهای تولیدی واقعی را تسریع، و محیطی باز، عادلانه، منصفانه و بدون تبعیض برای توسعۀ علمی و فناوری ایجاد کنیم؛ از محرکهای جدید رشد اقتصادی پس از همهگیری بهره ببریم و برای دستیابی به توسعۀ جهشی، با یکدیگر همکاری کنیم.
5. به همزیستی هماهنگ انسان و طبیعت پایبند باشیم. ما حاکمیت محیط زیست جهانی را بهبود خواهیم بخشید؛ فعالانه به تغییرات آب و هوایی پاسخ خواهیم داد و جامعه ای از زندگی بین انسان و طبیعت ایجاد خواهیم کرد. ما باید تحول سبز و کم کربن را تسریع ببخشیم و به بازیابی و توسعۀ سبز دست یابیم.
6. به جهت گیری عمل پایبند باشیم. ما سرمایهگذاری در منابع توسعه را افزایش خواهیم داد و ارتقای همکاری در زمینههایی مانند کاهش فقر، امنیت غذایی، پاسخ به همهگیری و واکسن، تأمین مالی توسعه، تغییرات اقلیمی و توسعۀ سبز، صنعتی شدن، اقتصاد دیجیتال و اتصال، تسریع اجرای دستور کار 2030 سازمان ملل متحد برای توسعۀ پایدار و ایجاد یک جامعۀ جهانی با آیندۀ مشترک برای توسعه را دنبال خواهیم کرد.
ابتکار توسعۀ جهانی چین (GDI) ارتباط نزدیکی با بهبود معیشت و رفاه مردم، کمک به تحقق دستور کار 2030 سازمان ملل متحد برای توسعۀ پایدار و ارائۀ ایدهها و الهامبخش برای کشورها برای تدوین سیاستهای توسعۀ پایدار دارد (اظهار نظر رویکا گرین اسپن، دبیرکل کنفرانس تجارت و توسعۀ سازمان ملل متحد).
در روزهای 18 و 19 می 2023، چین و پنج کشور آسیای مرکزی، اجلاس سران چین و آسیای مرکزی را در شهر شیان برگزار کردند. کشورهای آسیای مرکزی از ابتکار توسعۀ جهانی پیشنهادی چین، بسیار سخن میگویند و مایل به اجرای فعالانۀ آن هستند و معتقدند که ابتکارات یادشده، برای تحقق اهداف توسعۀ پایدار سازمان ملل متحد، حفظ صلح و امنیت جهانی و ارتقای پیشرفت تمدن بشری، اهمیت فراوانی دارد.
منبع :
نظر شما